Selecteer een pagina

Verschillende bronnen schatten dat het aantal gekapte bomen tussen de 30 en 40 voetbalvelden per minuut zit. Dit zijn maar liefst 476 bomen per seconde. Een onvoorstelbaar aantal. Het blijft lastig om het precieze aantal te schatten, mede door illegale boskap, maar sommige bronnen schatten zelfs aantallen van 927 bomen per seconde. Echter planten we samen ook veel nieuwe bossen aan waarvan sommige zelfs puur en alleen bestemd voor de kap. Daarom is het interessanter om te kijken naar de afname van oerbos, deze heeft namelijk een enorme waarde voor het behoud van flora en fauna. Volgens het INPE in een artikel in de Trouw is er in 2016 maar liefst 7989 vierkante kilometer aan oerbos, ongeveer 1/5 van de oppervlakte van Nederland gekapt. Dit is 29% meer dan het jaar ervoor.

Exacte aantallen schatten blijft lastig, maar een feit is dat we bomen nodig hebben om als mensheid te kunnen overleven. Daarom is elke gekapte boom er eentje teveel. Bomen nemen namelijk zuurstof op en bieden leefruimte aan dieren. Met een stijging van de populatie op onze planeet zou je dus verwachten dat er meer bomen bij moeten komen om de toename van CO2 uitstoot te compenseren. Zeker als we bedenken dat elke boom voldoende zuurstof produceert voor 3 personen om te ademen.

Hoeveel bomen worden er gekapt voor papier

Van deze gekapte bomen worden er ongeveer 4 miljard gekapt voor de papierindustrie. Daarvan gebruikt de grafische papierindustrie er ongeveer 35% van. Naast de negatieve impact van het afnemen van bos, creëren we hier ook enorm veel afval mee. 50% van het bedrijfsafval bestaat tegenwoordig uit papier. Het totale papierafval is vandaag de dag goed voor 25% van het stortafval en 33% van het huishoudelijk afval. Een vermindering van het papierverbruik was voorspeld vanwege de digitale revolutie, echter is dit niet gebeurd. De verwachtingen zijn dat de vraag naar papier voor 2030 zelfs nog zal verdubbelen.

Steenpapier, een duurzaam alternatief

Met Elfinbook zetten we een stap in de goede richting. Voor steenpapier worden er allereerst geen bomen gekapt. Daarnaast is het papier meer dan 500x herschrijfbaar, waardoor het papierafval aanzienlijk afneemt. Om er nog een schepje bovenop te doen, planten we ook nog eens een boom in samenwerking met Trees for Kenya. Alle kleine beetjes helpen, dus waarom zou jij thuis niet je dagelijkse to-do’s en boodschappenlijstjes gaan schrijven op duurzamer papier? Een nog grotere impact kunnen we maken samen met het bedrijfsleven. Daarom helpen we ook bedrijven met het vervangen van hun standaard notitieboeken of maken we samen het ideale relatiegeschenk voor jouw relaties!

 

× Roel hier, kan ik je ergens mee helpen?