Mikoko Pamoja gaat ontbossing in de mangrove tegen

2 mannen en 1 vrouw planten bomen

Mangroven bieden een breed scala aan voordelen voor zowel het milieu als de omliggende gemeenschap. Mikoko Pamoja wil deze unieke natuur daarom beschermen. 

Wat is Mikoko Pamoja?

Mikoko Pamoja is een community based organisatie die mangrove in stand houdt en restaureert in Gazi Bay, Kenia. Ze voorkomen zowel ontbossing van het lokale mangrovebos, als herbebossing in de gemeenschap. Het project ondersteunt ook gemeenschapsontwikkelingsprojecten zoals het verstrekken van schoolboeken, de bouw van schoolgebouwen en het voorzien in schoon drinkwater.

Het planten van mangroves voorziet in kustbescherming, kweekhabitats voor vissen, waaronder veel soorten die worden gevangen door de omliggende gemeenschappen, waterzuivering, verbetering van de biodiversiteit en sekwestratie van grote hoeveelheden kooldioxide uit de atmosfeer. Door het verhogen van inkomsten uit bosbestanden, waaronder koolstofkredieten en andere inkomstengenererende activiteiten zoals bijenteelt en ecotoerisme, zorgt het project voor de lokale gemeenschap als ook voor toekomstige generaties.

Elfinbook en Mikoko Pamoja

Elfin Book werkt samen met Mikoko Pamoja om hun CO2 voor het transport van de inkoop te compenseren. Na onderzoek bleek dat het aanplanten van mangroves een van de meest efficiente manieren om onze CO2 te compenseren. Naast dat de mangrove CO2 opnemen zorgen ze er ook voor dat de bodem in stand blijft. Deze bodem, onder water, behoudt goed de CO2 van afgevallen bladeren en takken.

Omdat we graag met lokale gemeenschappen werken en verschillende wetenschappers die betrokken zijn bij het project hebben gesproken, hebben we ervoor gekozen om hier CO2 certificaten af te nemen. Om onze CO2 uitstoot te berekenen gebruiken we een berekening op basis van het gewicht, de afmetingen, de reisafstand en het type transport. Over 2018 en 2019 hebben we samen al 29 ton CO2 kunnen compenseren. De certificaten hiervan zijn zichtbaar in onze over ons pagina.